koistart

Hoelang gaat een jacht mee?

Een jacht is een flinke investering. Je wilt er dus zo lang mogelijk en in de beste omstandigheden van genieten. Maat hoe duurzaam is een jacht eigenlijk?

Recreatie

Een jacht is een boot die alleen voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Dat was vroeger een beetje anders. Oorspronkelijk was een jacht een lichte boot die relatief hoge snelheden kon halen. Het werd door de marine gebruikt om piraten en andere indringers in de wateren rond de Lage Landen te onderscheppen.

Soorten jachten

Met zeil- en motorboten onderscheiden we vandaag twee soorten jachten. Deze zijn verder onderverdeeld in verschillende subcategorieën en types. Zeiljachten zijn onder andere weekendjachten, cruisejachten, luxe zeilboten en hybride jachten met zeilen en motoren. Motorjachten zijn voornamelijk zeiljachten, sportvisjachten en luxe jachten.

Materialen

Hoe lang een jacht meegaat hangt van meerdere factoren af. Naast zijn gebruik, is dat vooral het materiaal waaruit jachten zijn vervaardigd. Tot halfweg de twintigste eeuw werden jachten volledig uit hout of staal gemaakt. Vandaag gebruiken jachtenbouwers een vooral lichtgewicht materialen zoals aluminium, glasvezel en carbon.

Jachten uit aluminium

Aluminium is een lichtgewicht en een duurzaam materiaal. Vergeleken met jachten uit polyester zijn aluminium boten duurzamer, onbrandbaar en dus veiliger. Aluminium is daar bovenop roestbestendig  een  eenvoudiger te herstellen. Daardoor heeft een aluminium jacht ook een hogere restwaarde. Dankzij het lichtgewicht materiaal is een jacht uit aluminium ook sneller. Met een aangepast en regelmatig onderhoud gaat een aluminium jacht levenslang mee. Zo zijn er nog aluminium jachten uit 1930 in de vaart.

Jachten uit carbon

Carbon of koolstof is heeft vele toepassingen. Dit lichtgewicht en duurzaam materiaal wordt nu zelfs meer en meer gebruikt bij de productie van jachten, vaak in combinatie met kunsthars. Dit gecombineerd materiaal is opvallend licht in gewicht en makkelijk bestuurbaar. Het is daar bovenop bestand tegen hoge temperaturen, is opvallend stevig en bestand tegen water. Het heeft dus geen last van roest. Een legering van carbon en kunsthars kan tegen een stootje en breekt niet snel. Carbon wordt verder ook gebruikt voor de productie van surfplanken, kano’s of hockeysticks. Carbon is ook niet onderhevig aan moeheid zoals bij metalen wel het geval is. Zonder hoge schokken of te hoge krachten gaat een jacht uit carbon levenslang mee.

Jachten uit glasvezel

Glasvezelversterkte constructies worden in de scheepsbouw vooral gebruikt als materiaal voor de rompen van snelle jachten, maar ook voor de bouw van bruggen, opslagsilo’s voor veevoer en printplaten voor elektronische schakelingen. Glasvezel is een lichtgewicht maar toch opvallend sterk materiaal dat bij regelmatig onderhoud minimaal 25 jaar meegaat.

Een jacht kopen

Is een eigen jacht je ultieme droom? Online vind je er alles over, zoals bij Jachtmakelaardij Kappers.